Explorând…

Explorând natura, ce poate fi mai plăcut?!

Explorând…

Cât sunt mici, din păcate, ne e frică, nouă, adulților, să-i lăsăm să exploreze, de teama microbilor, bacteriilor, virușilor și multe alte motive, obiective din punctul de vedere al părinților, pe termen scurt, subiective, în schimb, în contextul explorării, învățării, deprinderii, desprinderii, pe termen lung.

Când sunt mai mari, la fel, din păcate, nelăsându-i la momentul copilăriei să exploreze, la adolescență, caută explorarea altfel, haotică, nedirijată, neavând un fond, o conduită din copilărie, dat fiind c-au fost superprotejați, înconjurați cu temeri(să nu cadă, să nu se lovească, să nu se mudărească, să nu atingă multe, să nu simtă prea multe, să nu sufere…) sau încorsetați prea mult.

Din fericire, din fragedă pruncie, să simți e o cale de acces spre un parcurs simplu. Să deprinzi simțurile, să faci conform simțurilor, e un pas spre conștientizare.

Din păcate, lipsa acestora în copilărie atrage o curiozitate altfel, temeri deja conturate, frustrări, un bagaj acumulat, din păcate, din prea multă atenție, exacerbarea acțiunilor și reacțiilor.

Principiile și regulile se clarifică, stabilesc în timp, de comun acord, ținând cont de factori interni, externi, de temperament, caracter, context.

Ce observ în fiecare zi, în contextul copii-părinți?

Contexte care ne debusolează, influențe în educație, poluare psihică, atotcunoaștere,  mândrie, complexitate, o democrație în educație dusă la extreme…

Ce nu observ?

Simplitate, zâmbete, răbdare, dorința de învățare colectivă, extreme periculoase, dorința de comunitate…altruism

Nimeni nu-i perfect – perfecțiunea e un mit, care, din păcate face prea mulți “fani” – nimeni nu s-a născut învățat, drumul cunoașterii e frumos, dar sinuos, plin de provocări, atât la nivel individual, cât și colectiv. Eșecul, la fel ca succesul, e parte integrantă din creștere.

Ce-mi doresc în educație?

Implicare, bun simț, toleranță, răbdare, atitudine pozitivă, echilibru.

Ce nu-mi doresc?

Răutate la orice pas, critica vânată, atitudine negativă, comploturi, idei lipsite de fond, țapi ispășitori!

Puterea exemplului funcționează, e imperios necesar să funcționeze. 🙂

Fii un exemplu!

Sănătate, armonie, zâmbete din plin!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.